När besvikelsen blir till oödmjuk missunnsamhet

Danny Saucedo med sina lysande gener – och vener – ställde upp med en av tävlingens mest påkostade shower. Men vad han missat är att detta inte är någon garanti för seger. Hans beteende efter att det påannonserats att svenska folket röstat fram Loreen som vinnaren av 2012 års Melodifestival, är ingenting annat än barnsligt. Det är inget fel att ha som målsättning att vinna när man ställer upp i en tävling, men att mer eller mindre kräva en vinst, och när den uteblir ta ut sin besvikelse på dem som röstat fram dig till en andraplats, är så otacksamt, och en grov felkanalisering som verkligen inte gynnar hans chanser att uttöka sin fanskara.

Danny lämnade arenan direkt efter att alla röster deklarerats, utan att se Loreen framföra segerlåten igen. Och det är väl en sak, men han hälsar via Aftonbladet.se att svenska folket gjorde en miss som inte röstade fram honom, att han haft större chanser i Baku och att hans show är den ”fetaste” någonsin. Man ska alltid ta kvällstidningarnas nyhetsbevakning med en grov skopa salt, men … ingen rök utan eld.

Det för också tankarna till den deltävling där en annan av EMD-medlemmarna, Mattias Andreasson, ställde upp, mot bland annat Ranelid – denne Ranelid som skulle visa sig bli en av två att ta sig vidare till Globen. Mattias kunde inte dölja sin besvikelse, och menade att detta var en stor skandal! Inte alls! replikerar jag. Björn Ranelid ställde upp på samma villkor som alla andra tävlande, och många av festivalens tittare valde att lägga sin röst på honom. Om det var för att de faktiskt gillade bidraget eller om det, som jag tror, var röster i protest mot en usel deltävlingsuppställning, kan vi lämna därhän. Kontentan är att Mattias borde rikta sin besvikelse inåt och ifrågasätta sin egen förmåga att skriva och framföra en låt istället för att idiotförklara svenska folket.

I övrigt var det en bra och heterogen finaluppställning, med något för alla smaker. Resultatet visade som sagt Loreen i topp, följd av Danny och Ulrik Munther. Den senare som jag tippat högt, inte för att låten eller framträdandet höll särskilt hög nivå, utan helt enkelt för att småfolket brukar göra avtryck i såna här sammanhang, med sina ivriga sms-tummar. Ett ganska väntat resultat, alltså. Även om jag önskat ett bättre öde för fina Lisa Miskovsky.

Grattis, vackra Loreen! Jag tror stenhårt på dig i Baku!


Bild från svt.se. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Slutresultat – facit
1. Euphoria – Loreen
2. Amazing – Danny
3. Soldiers – Ulrik Munther
4. Shout It Out – David Lindgren
5. Why Am I Crying – Molly Sandén
6. Baby Doll – Top Cats
7. Mystery – Dead By April
8. Jag reser mig igen – Thorsten Flinck
9. Why Start A Fire – Lisa Miskovsky
10. Mirakel – Björn Ranelid

Mitt tips här på bloggen (Ok, familjen, jag vet att jag valde att rösta annorlunda igår, men det var ett olycksfall i arbetet ;-)
1. Euphoria – Loreen
2. Why Am I Crying – Molly Sandén
3. Soldiers – Ulrik Munther
4. Amazing – Danny
5. Shout It Out – David Lindgren
6. Baby Doll – Top Cats
7. Mystery – Dead By April
8. Why Start A Fire – Lisa Miskovsky
9. Jag reser mig igen – Thorsten Flinck
10. Mirakel – Björn Ranelid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>