Tillbaka från de döda

Jag tror jag är tillbaka från de döda nu. Peppar, peppar… Ingen feberyra längre, och ingen som sitter på mitt huvud. Bara en sönderhostad hals som jävlas med mig. Förhoppningsvis är detta det sista som är kvar av det som antagligen var ett helt vanligt influensavirus.

I en dryg vecka har jag varit däckad. Det är verkligen rent förjävligt att ligga sjuk. Man vill klättra på väggarna för att man är så infernaliskt uttråkad, men man orkar inte ens det, utan ligger i en kallsvettig liten pöl, hostar, snörvlar och sover, om vartannat.

Om jag bara blir frisk, och får känna mig stark, kry och alert igen, då ska jag leva mitt liv som Gunde Svan hädanefter. Havregrynsgröt morgon, middag, kväll, 38 mil om dagen i skidspåret, och ja … Call me Gunda Svan. Börja redan nu.

Februari är årets sjukaste månad, sägs det. Och som det märks! Har faktiskt aldrig varit tydligare.

Men hörni, vad hände? Under hela min uppväxt och in i vuxen ålder har jag varit väldigt lite sjuk. Det har handlat om någon vecka om året – oftast i november/december. Men de senaste åren har antalet sjukdagar ökat. Och jag har hört flera med samma historia. Vad beror det på? Har antalet virus i omlopp blivit fler? Äter vi en för dåligt sammansatt kost? Är stressen över den växande att-göra-listan och/eller utebliven inkomst så stor att vi jobbar trots att vi är sjuka och egentligen borde ligga hemma? Eller är det helt enkelt åldern?

Antagligen är det en kombination av flera faktorer, men jag ser en tendens hos många, inklusive mig själv, att ignorera eller förtränga halsont eller begynnande feber – att inte slå av på takten när vi behöver det. Vi måste sluta med det! Inte bara för vår egen skull, utan även för att skona människor i vår omgivning, som faktiskt riskerar att smittas av det eventuella virus vi bär på.

2 reaktion på “Tillbaka från de döda”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>