Tant Y töjer ledband

Idag gjorde sig tant Y påmind igen: Jag var ute på en uppfriskande powerwalk och plötsligt vek sig foten och jag rasade ihop i en jämrande hög. Det värkte inte bara i vristen, i knät som jag slog i asfalten och i den hand jag tog emot mig med, utan även i ryggslutet. Det var ytterligare en bekräftelse på att min medicinska ålder överstiger den biologiska … Nästa gång är det lårbenshalsen som knäcks.

Det är inte helt orimligt att undra varför foten bara viker sig så där, för det är ju inte första gången, menar jag. Så här är det: dagens jämrande hög var ingen ovanlig syn under mina fotbollsår – många är de planer som jag sett från en millimeters håll, just för att jag trampat snett och ramlat. Den högra fotens ledband var rejält uttöjt då – och är det fortfarande, vad det verkar. Och det blir inte bättre av att jag fortsätter snubbla runt.

Jag minns hur jag stod på den där balansbrädan kväll ut och kväll in för att stärka muskulaturen i fötterna. Och vad hade jag för det? Ja, antagligen ett par års förlängd ”fotbollskarriär”.

Men nu då? Så länge jag inte bär på något – eller någon!! – är det väl ok, men när jag så gör vill jag helst hålla mig på benen.

Är det balansbräda som gäller igen alltså?

2 reaktion på “Tant Y töjer ledband”

  1. Nackdelen med ledband är att om de en gång blivit töjda drar de aldrig ihop sig igen. Iaf inte till sin ursprungliga funktion. Har du dessutom upprepat behandlingen genom att utsätta foten för supinationsvåld (fint ord för att trampa snett) infinner sig det du märker av nu. Din fotled tappar stabiliteten och du vrickar foten i olika grad med besvärande lätthet.

    What to do?

    Vad är det som håller fotleden på plats förutom ligamenten? Jo! Muskler! Starka muskler = bättre stabilitet.

    Det finns massor av övningar, som inte är balansplatta, för att stärka vristerna. (omväxling förnöjer)

    http://www.youtube.com/results?search_query=ankle+stability+exercises&oq=ankle+stab&aq=0&aqi=g4g-m4&aql=&gs_sm=e&gs_upl=394l15827l0l18125l12l12l2l1l0l0l202l1369l1.7.1l9l0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>