Kajsa+Kristina=sant

Jag har tänkt skriva detta inlägg ända sedan skräpblaskan ”Se & Hör” outade Kajsa Bergqvist som lesbisk utan att hon själv valt att gå ut med det, och i och med detta bröt mot allt vad pressetik heter – mer än vanligt, kanske jag ska tillägga.

Den som inspirerade mig till att slutligen göra det är Mikaela, som själv skrivit ett inlägg i frågan (idag). Till hennes inlägg återkommer jag längre fram i denna min text.

Som motivering till sitt agerande menar ”Se & Hör” själva att de inte gör någon skillnad på sexualitet och därför inte tycker att det är en big deal. Men eller hur! Det är så genomskinligt och uppenbart att de gör detta enbart för att sälja lösnummer – jag kan riktigt se dem gotta sig i detta med förnöjsamma dollargrin. Vidrigt och respektlöst! Och även om det varit med inställningen ”vi gör ingen skillnad på sexualitet” som de gjorde detta övertramp, är det ändå lika respektlöst. En god tanke, visst, men kom igen! Vad lever ni i för verklighet? Kom igen när samhället faktiskt speglar er sanning – när acceptansen är total och hatbrott inte är en del av homosexuellas vardag.

Kajsa Bergqvist hade i och med ”Se & Hörs” agerande egentligen inget annat val än att bekräfta och därmed oåterkalleligt komma ut för allmänheten – om hon ville slippa ryktesspridning, tissel och tassel. Som hon själv uttryckte det i QX, vilket enligt henne själv blir hennes första och sista intervju i ämnet:

Jag tycker det ska bli extremt skönt att slippa alla spekulationer och rykten. Så, nu är det ute.

Det finns andra kloka citat i intervjun, som jag gärna vill lyfta fram:

Det måste ha hänt lite sedan Eva och Efva kom ut, det är ju 15 år sedan. Att jag har en flickvän kan inte vara så stor grej.”

Det här är intressant! Det senare vittnar om omgivningens förtvivlade behov av att kategorisera för att förstå sin verklighet. Det är därför fördomar föds och existerar: ”Ja men, kom igen, vad är du – lesbisk, bi eller straight?”.

”…lika lesbisk som jag känner mig idag, lika heterosexuell kände jag mig när jag var ihop med Måns.”

Är det egentligen så viktigt? Och oavsett om svaret för avsändaren just där och då känns som en hundraprocentig sanning, så finns det inga garantier för vem man faller handlöst för i morgon. Ingen kan med säkerhet säga ”Jag kommer aldrig någonsin att falla för någon av samma kön.” Att det sedan finns vissa som inte är öppna för den möjligheten att de skulle tillåta sig att leva ut den känslan är en helt annan fråga. Och den ska vi inte ta nu.

Nu vill jag istället bemöta det Mikaela skriver i sitt inlägg om Kajsa Bergqvist:  ”… varför måste man välja bilder där hon plötsligt ser ut som en stereotypflata?”

Svaret på detta är nog helt enkelt att Kajsa ser ut så – det är ju en dagsfärsk bild, då fotograferingen görs i samband med intervjun. Varför skulle man ta en bild från förr? Det vore att göra Kajsa själv orättvisa – hon ser ut på ett sätt som man får förmoda att hon trivs med.

Personligen tycker jag att hon är snyggare nu än förut, men det är en parentes och hör egentligen inte hit.

Och jag tycker inte att hon ser ut som stereotypflatan. Stereotypflatan finns inte längre i samma utsträckning som förut, när acceptansen var lägre – för att hon inte behöver – men hon lever kvar i allmänhetens ögon som olika varianter av en manhaftig tjej med rakad alternativt kortkort frisyr, stora jeans med häng, kanske ett par tatueringar och en och annan piercing osv. Att välja dessa attribut är ett medvetet val hos personen i fråga – ett statement: ”Vi finns!” Och ”Mitt liv är mitt och ingen annans. Jag är flata och jag visar det, för jag är stolt och lika bra som alla andra.” Men även ett sätt att visa och känna tillhörighet. Tror jag. Jag gör inte anspråk på att yppa några sanningar här – det här är min egen personliga tro.

Idag ser flatan ut på femtioelva olika sätt – uppdelningen i ”butch” och ”femme” behövs inte heller på samma sätt längre. Som sagt, acceptansen är större och sexualiteten inte lika intressant – även om vi har långt kvar innan straight och gay är lika ok. Se bara på den yngre generationen – ungdomar är mycket mer vidsynta och öppna idag än vad exempelvis min generation var då. Nog om det.

Diskussion är bra och behövs! Allt mår bra av att analyseras minst ett par varv.

Slutligen vill jag hylla Kajsa för att hon väljer att komma ut. Det hjälper och inspirerar många att våga göra detsamma. Att hon dessutom varit en idrottare i yppersta världsklass gör inte saken sämre – det finns ett gäng idrottare därute som inte vågat ta steget utan fortsätter i garderoben.

Hade inte de nominerade till ”Årets homo” redan valts ut, så hade Kajsa varit med bland dem, var så säker.

Läs den eminenta intervjun med Kajsa, i sin helhet (s. 24).
QX januari 2012 (pdf) 

Obs! Ladda ner först, genom att högerklicka pch välja ”Spara mål som …”
Pdf:en är nästan 28 MB.


Foto: Peter Knutson/QX

24 reaktion på “Kajsa+Kristina=sant”

 1. Fast stereotypflatan fanns förr och finns nu – i fördomsfulla människors ögon. Tror jag. Att det sen finns en miljon olika typer i verkligheten – ja så har det ju alltid varit – oavsett sexualitet. Lika många människor som vi är, lika många typer finns det.
  Sen har jag sett många (någorlunda) nytagna bilder på Kajsa i detta korta hår där hon är strålande vacker. Men det är inte bara håret. Det är uttrycket, bilden där hon ser jättestor ut, liksom hukande på ett ytterst manhaftigt sätt.
  Jag vidhåller – jag hade önskat en fin bild på de två!

  1. Ok, hajar. Missförstod dig, då jag trodde att du hellre sett en bild på Kajsa som till exempel den du har i ditt inlägg, där hon ser lite mer flickig ut.

   Och visst, QX-bilderna på paret hade kunnat vara ännu finare arrangemangsmässigt, men jag tycker de funkar. Lite stela, möjligen.

    1. Oj,oj………Du vill alltid FÖRSVARA homosexuella? Varför? Är det för att du fortfarande inte accepterat din egen, eller???
     Helt vanliga människor, 80%, har inga som helst negativa vibbar mot homos ! De är helt ok i folks ögon! Du behöver inte predika mer!

     1. Oj oj på dig själv du! Fortfarande inte accepterat min egen vadå?

      Jag predikar precis så mycket jag vill på min blogg, vilket det här faktiskt är – min blogg dvs. mina åsikter och tankar.

      Det vore kul att läsa vad du har att säga i frågan.

     2. jag älskar uttrycker ”helt vanliga människor”, kan du vara så snäll och förklara vilka dessa helt vanliga människor är och hur en sådan människa är?! Och menar du då att homos är helt onormala människor då eller?

      Och på vilket sätt är texten en predikan?

 2. Åter igen ett fullblodsinlägg! Var tvungen att länka detta till min lillasyster. Hon är en person som inte gillar att bli placerad i ett fack. Hon blir lite lätt tokig när människor frågar om hon är flata, bi eller hetro. Hon är inget av det menar hon, hon bli kär i en människa!

   1. Så klart du själv bestämmer vad du vill skriva på din egen blogg! Självklart! Jag undrade bara VARFÖR du predikar sååååå mycket om att homosex är naturligt????? 80-90 % av befolkningen tycker att det är ok, så….. vem predikar du för? De flesta 80-90 % är dock och kommer alltid att vara hetero. Acceptera din minoritet, vi andra gör det!

    1. Till Selma!

     Om så många som 80-90% accepterar homosexualitet skulle väl inte diskussioner om detta finnas fortfarande? Tydligen så behövs de fortfarande, vilket är sorgligt.

    2. Tror tyvärr inte att 80-90 % av befolkningen tycker att det är naturligt. Det finns många smyghomofober där ute :-(
     Men ett råd till dig då Selma, om du tycker det predikas och försvaras så mycket på denna blogg, välj en annan?? Det finns säkert många fler som faller dig i smaken…kanske 80-90 % av alla andra bloggar ;-)

    3. Selma:

     Vad har min läggning med saken att göra?

     Vad kan vara viktigare att skriva om än mänskliga rättigheter – där rätten att älska vem man vill ingår – och alla människors lika värde oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, etnicitet osv? Därför engagerar jag mig i det, och även i genusfrågan, i kvinnors rättigheter, mot könsstereotyper och den rådande maktordningen i världen. Och det hade du vetat om du faktiskt läst det jag skriver istället för att komma med grundlösa och irrlevanta påståenden om vem jag är.

     Du skriver ”Acceptera din minoritet, vi andra gör det”. Vilka är ”vi” och hur förklarar du alla de hatbrott som fortfarande förekommer världen över?

     Och om alla nu är så ok med homosexualitet, varför sitter i så fall människor kvar i garderoben?

     En sak är säker, och det är att din och min syn på acceptans skiljer sig monumentalt.

     För övrigt vore det intressant att höra varifrån du hämtat siffran 80-90%?

    4. Intressant med din sifferstatistik? En liten fråga, är det samma 80-90% som är tycker att det är helt ok med homosex som även enligt dig också är och alltid kommer att vara hetero?

     Och den sista meningen: ”Acceptera din minoritet, vi andra gör det” – var nog det vidrigaste jag läst på länge.

   2. Det är hon. Och nu ska hon dessutom få upplysa ungdomar. Efter årsskiftet tar hon över Vecko Revyns sex-och samlevnadsspalt. (Stolt storasyster)

     1. Nu har jag äntligen hittat till din blogg! Den är fantastisk och det är du med! :)

      måste tillägga, vilka underhållande kommentarer du får! Kunde inte låta bli att skriva några svar… hehe.

      Kram!

     2. Å välkommen Caro! Tack för de fina orden, och de vettiga kommentarerna!

      Ser att du också bloggar – kul, ska börja läsa nu :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>