Signalfel!

Ingen – i synnerhet inte landets pendlare – lär ha glömt förra årets snökaos på landets järnvägar, och de extrema störningar som uppstod i tågtrafiken.

Klart man undrar – varje år faktiskt – vad det är som gör att man aldrig drar lärdom? Är det något man kan vara säker på är det att temperaturen sjunker under noll på vintern, och att det med största säkerhet kommer att falla snö. Så var är beredskapen? Det är naturligtvis inte så enkelt – det har med resurser att göra, eller rättare sagt resursfördelning, som går ända upp på regeringsnivå.

Regeringen satsade förra vintern 971 miljoner på skötsel och underhåll av landets järnvägar. Vann upphandlingen gjorde företaget Balfour Beatty Rail, som alltså fick i uppdrag att förhindra kaos på grund av väderleksförhållandena – mer konkret se till att spåren var fria från snö, att växlar inte frös, att perrongerna var sandade etc. Balfour misslyckades kapitalt – de krävde istället högre ersättning av Trafikverket, som vägrade och sa upp kontraktet.

Här stannar vi upp ett tag. Nästa steg tycks uppenbart, eller hur? Ett nytt företag sattes vid rodret för skötsel och underhåll och alla tågresenärer levde lyckliga i alla sina da’r. Eller? Nä … Nästa steg blev istället att betala ut en summa pengar till Balfour, som kompensation. Kompensation för vad då, undrar jag? För att ha misslyckats med det tilldelade uppdraget?

Trafikverket köper alltså ut Balfour för 125 miljoner. 125 m-i-l-j-o-n-e-r  k-r-o-n-o-r! Bakom ryggen på svenska folket. Det är ingenting annat än ett hånfullt knytnävsslag i ansiktet på den stora massan tågresenärer som stått och huttrat på landets perronger i väntan på tåg som aldrig kommer, pendlare som förlorat åtskilliga timmar av sin lediga tid – tid från familj och vänner, och tid från arbetet dvs. produktiv tid som bidrar till att stärka Sveriges ekonomi och föra landets utveckling framåt, om man ser till hela flödet.

Jag kommer aldrig att förstå den här omvända logiken. Förklara för mig varför en person eller ett företag som misskött sitt uppdrag ska ha kompensation eller bonus?

Vad ger det för signaler? Förutom stoppsignaler och signalfel, då alltså?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>