Hamrén och vinnarskallen

O herre gud, vilken gladfotboll! Sverige trycker dit Finland med 5-0. Solklart. Klapp-klapp-klapp. Och som pricken över i kommer lille Chillevippen in i 90:e matchminuten, direkt från Saudiarabien, och gör en regelrätt cykelspark – som håller på att gå in.

Zlatan kommer in efter 25, och hänger två kassar inom loppet av tio minuter. Snacka om att glänsa som en fet tonårspanna!

Men det här var inte bara Zlatans kväll; den här vinsten är undertecknad alla elva på plan plus coach Hamrén och bänken. Hamrén har kommit in med energi, vinnarskalle och ett jävlaranamma och ingjutit självförtroende i vårt svenska landslag – man för man. Han har hittat det så viktiga kit som stavas laganda, och som skapar den stämningsfulla kollektiva känslan, utan vilken ett landslag aldrig tar sig hela vägen i ett mästerskap.

Och det kanske allra största framgångsreceptet behärskar Hamrén utan och innan: Kontinuitet! Hamrén jobbar med en grundstomme av spelare som alltid, eller nästan alltid startar. Detta för att hitta tryggheten i spelet, vilket gör att man som spelare vågar ta risker, chansa, vara irrationell. Ett lag som inte vågar misslyckas kan aldrig hitta kreativiteten, och då försvinner spelglädjen. Något som var smärtsamt tydligt i slutet av Lagerbäcks era.

Hamréns landslag vågar misslyckas!

Puts väck är det forna stillastående, monotona, rutinartade. Tillbaka från mitten av 90-talet är lusten, viljan att vinna och det sammansvetsade kollektivet.

Om ett år är det EM, och jag vågar äntligen hoppas igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>